Časté dotazy

Proč nechat své dítě otestovat?

L
K

Včasné odhalení onemocnění umožňuje prevenci závažných komplikací a brzké zahájení léčby. Zjištění DM1 v časném stadiu také otevírá možnosti zapojit se do inovativních studií zaměřených na oddálení a prevenci DM1.

Jak nechat své dítě otestovat?

L
K

Stačí, když vyplníte registrační formulář. Po registraci obdržíte instrukce na odběr malého množství krve z prstu. Odběr lze provést v FN Motol, doma pomocí zaslané odběrové sady, nebo u některých pediatrů. K odběrům se může registrovat dítě ve věku 2-18 let.

Jak vyšetření probíhá?

L
K

Pro vyšetření stačí vyplnit žádanku k odběru a informovaný souhlas a následně odebrat malé množství krve z prstu po vpichu drobnou jehličkou. Vyšetření obvykle trvá 4-6 týdnů. S výsledky vás kontaktuje náš tým e-mailem.

Testování dospělých: Je možné nechat testovat i dospělé potomky nebo rodiče?

L
K

V rámci našeho projektu testujeme pouze děti od 2 do 18 let, jelikož diabetes 1. typu vzniká nejčastěji právě v dětství.

Opakování testu: Je nutné opakované testování? A jak často?

L
K

Retest doporučujeme provádět každé 3 roky. V některých případech, zejména pokud počáteční testy ukážou přítomnost 1 autoprotilátky, je doporučen retest i dříve.

Testování mladších dětí: Existuje možnost testování dětí mladších než 2 roky?

L
K

Vzhledem k tomu, že riziko rozvoje diabetu 1. typu do věku 2 let dítěte je velmi malé, tuto možnost aktuálně nenabízíme.

Termíny v Motole: Kdy se mohu objednat na testování v Motole?

L
K

Pokud máte zájem o odběry v Motole, vyplňte kontaktní formulář a my Vám konkrétní termíny nabídneme v emailu.

Individuální termíny mimo FN Motol: Je možné domluvit si individuální termín jinde?

L
K

S projektem BETTY spolupracují praktičtí lékaři pro děti a dorost. Pokud je mezi nimi i ten Váš, jistě se na termínu můžete domluvit s ním. Pokud mezi nimi Váš lékař není, nejjednodušší je pro Vás volba samoodběru. Na Vaši adresu zašleme balíček s potřebným materiálem a instrukcemi. Odebrat malé množství krve z prstu není obtížné. Případně můžete odběrovou sadu k praktickému lékaři Vašeho dítěte a poprosit o pomoc s odebráním vzorku.

Samoodběrové sady: Jak funguje samoodběr a zvládneme to?

L
K

Při samooodběru Vám na adresu zašleme balíček se vším potřebným. Odebrat malé množství krve z prstu není obtížné. K samoodběru existuje textový návod i videonávod. Odkaz na videonávod – ZDE. Textový návod si můžete stáhnout v sekci „Ke stažení„.

Spolupráce s PLDD: Jak získám materiály pro dětského lékaře?

L
K

V sekci „Ke stažení“ nebo nám o ně napište na betty@fnmotol.cz. Pokud jste praktický lékař pro děti a dorost a máte zájem se k nám připojit, rádi s Vámi vše probereme na osobní či online schůzce. V případě zájmu se nám prosím ozvěte zde: Odkaz na reg. formulář pro lékaře.

Jak probíhá screening?

L
K

Screening je založen na vyšetření malého množství krve. Krev je odebrána z prstu dítěte po vpichu malou jehličkou. Ve vzorku krve je vyšetřena přítomnost autoprotilátek specifických pro diabetes 1. typu.

Jaké jsou výhody včasného zjištění diabetu 1.typu?

L
K

Díky časné diagnostice je možné předejít život ohrožujícím komplikacím a včas zahájit vhodnou léčbu.

Více v sekci „O Projektu„.

Dokáže screening předpovědět vývoj onemocnění?

L
K

U jedinců se dvěma a více prokázanými autoprotilátkami, tedy u těch, kteří v budoucnu rozvinou klinický DM1, lze předpovědět rychlost progrese onemocnění a na tomto základě nastavit sledování přizpůsobené konkrétnímu dítěti na základě očekávané rychlosti rozvoje.